Recension av Natt – dikter av Susanne Halvardsson

Denna recension är publicerad i senaste numret av Biblioteket i Fokus.

Natt – dikter av Susanne Halvardsson

Att som poet ägna en hel samling åt att utforska natten är både modigt och riskfullt. Natten, liksom havet, har så länge det skrivits lyrik varit något av poesins mest omskrivna och symbolladdade ämnen. Risken att hamna på redan upptrampade stigar är stor och de egna associationer natten väcker hos en läsare är både många och personliga.

Så hur tacklar man då detta pregnanta ämne? Poeten Göran Palm valde i fråga om havet att totalt avdramatisera det hela genom att i dikten Havet kort konstatera att ”… Havet. Jaha.
Det är som på Louvren”. Eller så kan man, som Halvardsson här gjort, öppna alla sinnen på vid gavel och förvandla intrycken till en mäktig upplevelse.

Susanne Halvardssons natt är allrådande, självklar och oövervinnlig. Den absorberar allt som utmanar och utan ansträngning innesluts alla försök till motstånd i dess oreflekterade mörker. Trots sin dominans är den tidsbegränsad och dagen måste länge bygga upp sin styrka i växter, färg och vind för att slutligen bryta igenom. Ändå dröjer sig natten kvar och upphäver alla ögats dimensioner och avstånd innan den backar tillbaka in i skuggorna, väl medveten om sin återkomst. I en odyssé uppdelad i nio faser lotsas läsaren genom en natt som trots sin svärta är varm och inbjudande. Med återkommande motiv och i korta strofer ringar Halvardsson in natten och dess essens. Lätt och flyktig men med ett osvikligt organiskt minne. En plats man gärna tillåter sig att gå vilse i.

– mathias löf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: