Nobelprisspekulationer

Nu är det bara dagar kvar innan Svenska Akademien tillkännagör vem som tilldelats årets Nobelpris i litteratur. I vanlig ordning sker detta på en torsdag och det är nog inte en alltför vild gissning att det blir nu på torsdag den sjätte. Jag läste på Lyrans noblesser om hennes tre favoriter som hon hoppas på och jag vill gärna vara med och gissa vem det blir. Så, utan inbördes ordning kommer här tre kandidater jag skulle vilja dela ut priset till.

Chinua Achebe
Den nigerianske författaren har hunnit bli åttio år gammal och om akademien inte vill missa denna pionjär inom afrikansk romankonst är det hög tid. Med Allt går sönder skapade han inte bara ett odödligt epos om kolonialismens grymmhet utan banade vägen många författare efter honom. Få har förtjänat priset så mycket som han.

Alice Munroe
Munroes noveller går inte att värja sig för. De tränger in i medvetandet och stannar där, länge. Det är riktiga människor hon klär i ord, riktiga känslor formulerade för den som vill se.
Då novellen alltför ofta får stå i romanens skugga hade det varit extra roligt om akademien vågade ge det till Munroe.

Tomas Tranströmer
Ja vad ska man säga som inte redan är sagt. Inget tror jag. Go Tompa!

8 Responses to Nobelprisspekulationer

  1. Lyran skriver:

    Achebes Allt går sönder finns på min absoluta favoritlista. Det skulle glädja mig om han fick priset. Även Munro gillar jag. Och pinsamt nog får jag lov att erkänna att jag inte läst Tranströmer, jag är novis på lyrik och håller mig helst till Fröding.

    Gilla

    • ordforradet skriver:

      Ja Fröding är även här en favorit. Det dikter jag kan utantill är mycket få men en av de två är av honom. Den andra faktiskt av Tranströmer 🙂 . Anna, läste det du skrev om Munroe på din sida och håller med helt. Det är en ynnest att läsa henne.
      Vill också passa på att lägga till en kandidat som jag hade tagit med om det varit fråga om fyra kandidater, Maryse Conde. Färden genom mangroven är stor läsning.

      Gilla

  2. Anna skriver:

    Alla dina kandidater vore värda ett pris. Älskar Munros lågmälda noveller, de var förra sommarens läsupplevelse.
    http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2010/07/det-stora-i-det-lilla.html

    Gilla

  3. Munro! Klapp-klapp-klapp! Munro! Klapp-klapp-klapp!

    Gilla

  4. Lyran skriver:

    Vilken tur att jag igår såg till att läsa Tranströmer 🙂

    Gilla

  5. ordforradet skriver:

    Bra jobbat 🙂
    Jag kan fortfarande inte förstå det. Känns som om det knackade på dörren och där stod födelsedagen och julafton på en gång.

    Gilla

Lämna en kommentar