Sjukhuslitteratur

På sommarens allra varmaste dag passade jag på att få ont i magen. Såpass ont att jag lades in på sjukhus. Då jag inte befann mig hemma utan på semester på västkusten hamnade jag på det lokala sjukhusets kirurgiavdelning och fick stanna i tre dagar. De första ett och ett halvt dygnet karakteriserades mest av mediciner, röntgen och en total trötthet. Men på kvällen, dag två, piggnade jag till och fick tillbaka lusten att hitta på något som inte bestod i att tycka synd om mig själv och ha ont.

På fönsterbrädet i rummet låg två böcker, den ena var en kartbok och den andra Dumskallarnas sammansvärjning av John Kennedy Toole. Jag började med Toole. Men ett par sidor in kände jag att huvudpersonen Ignatius, som helst av allt inte vill göra någonting förutom att vara cynisk och bitter, inte riktigt var vad den inspiratör jag för stunden behövde. Stärkt av att ha funnit en Pulitzer-vinnande bok på rummet gav jag och min droppvagn oss iväg till avdelningens kombinerade mat/tv- och uppehållsrum i jakt på nya läsupplevelser.

Jag blev inte besviken. Jämte ett Nya Finansspel från sjuttiotalet fanns inte mindre än två hyllrader med böcker som skulle gjort vilket mindre bibliotek som helst avundsjukt. Bland titlarna fanns bland annat två nobelpristagare, en bok av Louise Boije af Gennäs, Gömda av Liza Marklund, sju exemplar av Nya Testamentet och en Stephanie Meyer-bok. Det är svårt att inte imponeras av den litterära bredden i utbudet som landstinget blygsamt placerat på denna vårdavdelning. Fast de flesta verk hade förmodligen lämnats kvar av tidigare besökare med den varma tanken att de kunde hjälpa någon annan som var tvungen att tillbringa sin tid här. Dock hade en av böckerna, Dit man hör, av nobelpristagaren Seamus Heaney, rekvirerats från det lokala stadsbiblioteket med ”Utgallrad från xxx Stadsbibliotek” stämplad på framsidan. Troligtvis vittnade stämpeln om att ingen lånade den längre och därför blivit utsorterad från sortimentet. Att någon gett boken en ny uppgift på sjukhusets kirurgiavdelning anser jag vara en stor gärning.

När jag slutligen lämnade sjukhuset hade jag, förutom att bli frisk, även fått tid till det jag gillar mest, nämligen att läsa. Tack för det landstinget i Västra Götaland.

Ett urval titlar från bokhyllan, den så kallade Sjukhusläsningens litteraturlista:

Genom dina ögon – Stephanie Meyer

Dit man hör – Seamus Heaney

Lilla boken om kristen tro

Vad sa doktorn? – Richard FuchsGömda – Liza Marklund

Strändernas svall – Eyvind Johnson

Fågeldansen, romanen om Elling – Ingvar Ambjornsen

Dumskallarnas sammansvärjning – John Kennedy Toole

Människans slaveri – W. Somerset Maugham

Kommentera gärna här på bloggen om du själv har liknande upplevelser eller läst något riktigt bra i sjuksängen.

Annonser

3 Responses to Sjukhuslitteratur

 1. Åh, jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Jag älskar att det finns ett sjukhusbibliotek, men någonstans tycker jag att man förtjänar det allra bästa när man ligger på sjukhus, och ett riktigt färgsprakande bibliotek vore på sin plats. Utgallrat känns lite ledset och mer ledset behöver man inte på sjukhus ju. Men de udda titlarna kan ju också ge möjlighet att testa något nytt. Vem vet, ny kärlek kanske kan uppstå?

  Gilla

 2. ordforradet skriver:

  Visst önskar man att det skulle satsas lite mera pengar på att göra sjukhusen mänskliga. Tänk om någon stor bokkedja skulle komma på iden att placera ut nya titlar på utvalda vårdinrättningar. Skulle nog skapa mycket goodwill och en varmare känsla.
  Men jag måste bara säga Josefin, att din sida ser fantastisk ut! Gillar speciellt att man kan välja layout själv 🙂 (Grön av avund)
  Måste tagit mycket arbete men resultatet finfint!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: