Bokens Dag i Göteborg – något för alla smaker

Vi var runt 300 personer som letat oss till Artisten i Göteborg för att fira Bokens dag 2011. I år är det dessutom 70-årsjubileum och detta uppmärksammades genom att skådespelaren Henric Holmberg läste och gestaltade texter av några av tidigare års besökande författare.

Från vänster: Elisabeth Åsbrink, Tomas Bannerhed, Malte Persson, Henric Holmberg, Gabriel Byström

Kvällen började med att Göteborgs Postens kulturchef, tillika aftonens konferencier, talade om något vi ofta tar för givet men som i många länder fortfarande är en utopi, nämligen yttrandefriheten. Han knöt an till de två fängslade svenska journalisterna i Etiopien och det besök han nyligen gjort i landet. Efter ett möte med redaktionschefen för The Ethiopian Herald, som är den tidning som står närmast regimen upplevde han en maktlöshet och rädsla från de anställda. ”Så är det att verka i stater där man inte får formulera sig fritt, där det räcker med att ansöka om demonstrationstillstånd för att bli bortförd av säkerhetstjänsten. Så var det i Tyskland på 30-talet och så är det i alltför många länder idag 2011″, avslutar Byström.

Av de fem inbjudna författarna var det Malte Persson som fick inleda med att läsa ur sin senaste poesisamling Underjorden. Boken är en samling sonetter och utspelar sig i den värld som är Stockholms tunnelbana. ”Jag har räknat ut att varje sonett tar exakt 45 sekunder att läsa och om man tar 45 sekunders paus mellan dem tar boken exakt en timme att läsa. Så jag skulle nästan kunna läsa hela boken här ikväll. Fast det vore dumt för då finns det ingen anledning att köpa den”, säger Malte Persson innan han börjar sin uppläsning. Sedan var det trångt runt försäljningen och signeringen av Perssons verk.

Elisabeth Åsbrink talade om hur hennes senaste bok Och i Wienerwald står träden kvar kom till och den gripande historien som ledde fram till att hon slutligen beslöt sig för att skriva den. Om den judiska pojken som skickades till Sverige för att undkomma nazisterna och om familjen som blev kvar, om hur han träffade och blev vän med Ingvar Kamprad och hur Sverige förhöll sig till nazismen.

Innan paus läste Tomas Bannerhed ur sin Augustnominerade bok Korparna. Bannerheds exakta och vackra språkbruk blommade fullt ut i uppläsningen. Det precisa och korthuggna blandades med målande och nära naturbeskrivningar på ett sätt som förförde och berörde. Barnets sårbarhet och flykt ut i den tröstande omgivningen kom så tätt inpå att det inte gick att värja sig. Jag ser med spänning fram emot utdelningen av Augustpriset.

Horace Engdahl inledde med att läsa aforismer ur sin senaste bok Cigaretten efteråt. Mötet med de korta och precisa betraktelserna och den till synes avslappnade Engdahl tillät oss att se en annan sida av en författare som länge förknippats med sitt tidigare ämbete som Akademiens ständige sekreterare. Texterna lockade fram kvällens hittills största skratt och förhoppningsvis bidrar detta till att ljuset tillåts falla på boken ett ögonblick istället för på författaren.

Dagens inköp

Sist ut var Viveca Lärn och det är nog inte en alltför vild gissning att många i publiken kommit just för att få höra henne berätta om sin senaste, ännu ej utkomna bok, Öster om Heden. Och det är svårt att inte charmas av Viveca Lärn. Under sina dryga tjugo minuter hann hon med att berätta om sin man som älskar djur (hon hatar djur), en safari i Kenya där idéen till boken uppkom, svårigheterna att skriva i ett tält i vildmarken, att det blir en fortsättning som hon börjat skriva precis samma dag , återknyta till karaktärer i tidigare böcker, berätta att boken förmodligen blir tv-serie samt läsa två stycken ur boken. Allt på bred göteborgska ackompanjerat av publikens skratt. Boken släpps den 21 januari ”vilket är lätt att komma ihåg då det är samma dag som det nya posthotellet på Centralstationen invigs” hjälper Lärn oss att minnas.

När vi efteråt lämnar lokalen kommer jag på mig att önska att fler skulle hitta hit, särskilt den yngre publiken. Bokens Dag har både bredden och innehållet att locka flera och min undran är om så många känner till den? Eller kanske är det priset på 200 kronor som avskräcker? Varför inte ha studentrabatt eller två för en? I vilket fall förtjänar Bokens Dag att firas och jag hoppas att vi blir fler som får höra om den samtida Svenska litteraturen nästa år. Det är den värd.

Bokens Dag 2011 arrangerades av Göteborgs Posten och här kan du läsa deras artikel om evenemanget.

Vill ni köpa böckerna finner ni dem på Adlibris och på Bokus.

Annonser

One Response to Bokens Dag i Göteborg – något för alla smaker

  1. Anna skriver:

    Så intressant att läsa om dina intryck. Jag hoppas på nästa år.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: