Spår i snön av Jonas Karlsson – Recension

Spår i snön av Jonas Karlsson, Novellix

Det är svårt att bli besviken på Jonas Karlsson. Ända sedan debuten med Det andra målet har han levererat noveller av hög klass som nästan alltid berör. Han kommer nära läsaren på ett till synes enkelt sätt, men det enkla är ofta svårt. Att Novellix har med Spår i snön i sin startfyra känns självklart och som de tre andra novellerna i första laddningen är den självklar läsning för den som tycker om noveller.

Den lilla byn någonstans på landet får två nya invånare som till en början väcker uppseende. En av dem lyckas aklimatisera sig medan den andra hamnar utanför. Genom en granne får läsaren följa utvecklingen mot den till synes oundvikliga brytningen. Men även om vägen är utstakad som de fotspår i snön man få följa är inget självklart och lättgenomskådat. I mitten står pojken Axel och det är igenom honom oron och rädslan kanaliseras. Pojken pratar inte direkt till läsaren utan fungerar som katalysator både för läsaren och för invånarna i byn. Ett stilgrepp Karlsson behärskar till fullo och som belyser en slags dubbel väg genom texten, pojkens vandring och den inre känslomässiga vandring som de inblandade och läsaren får ta del av.

Spår i snön är en bra början in i Karlssons författarskap för den som inte tidigare läst honom. Vi andra känner igen oss och kan konstatera att även om novellen inte är den bästa han skrivit så blir man ändå inte besviken då hantverket som vanligt håller hög klass och ger oss oförutsägbara vändningar i vardagen.

Förlaget finner ni här: http://www.novellix.se/

Och Spår i snön kan köpas på Adlibris eller varför inte på Bokus

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: