Peter Englund, bokmärken och Godzilla – Litteraturnyheter från veckan som gick

Så var det fredag igen och dags att samla ihop några av den gångna veckans största och minsta litterära händelser:

————————————————

Peter Englund bäst i år!

När The Washington Post igår avslöjade sin tio-i-topp lista över årets böcker hittar vi The Beauty and the Sorrow: An Intimate History of the First World War,’ av Peter Englund bland dem.
… convey the war’s complexity better than any of the grand histories so far written”. — Gerard DeGroo .

Läs mera om boken och de övriga vinnarna här

Grattis önskar Ordförrådet!

(* Uppdatering, Ordförrådet skickade ett grattismail till en förvånad Peter Englund som inte visste om utmärkelsen och blev väldigt glad. )

——————————————–

Om bokmärken. 

Att hålla reda på var man är i en bok kan vara ett gissel. Speciellt om man har en treåring med stor nyfikenhet hemma. Själv brukar jag använda kvittot jag fick när jag köpte boken eller andra papperslappar om boken varit till skänks eller lånats. Kvittot fungerar även som en slags tidsdokument när man flera år senare gräver runt i sina boklådor på vinden. Oavsett vad man använder så blir de ibland kvar när man gör sig av med den. Forgotten Bookmarks är en helt fantastisk sida som helt ägnar sig åt brev, bilder, kvitton och annat som hittats i böcker. Innehavaren köper och säljer begagnade böcker och hittar på så sätt de mest underbara ting folk glömt bort.

http://www.forgottenbookmarks.com/

———————————————–

Finn den perfekta boken

Gillar du sci-fi och fantasy men har svårt att finna något som passar just dig? Ingen panik! Sidan sfsignal.com har publicerat ett alldeles utmärkt flödesschema för att underlätta ditt val av Sci-Fi, skräck eller fantasy läsning. Den vackra fyrfärgsbilden finns både att titta på online och att skriva ut. Här finns allt från William Gibson till ”The Princess Bride” . En klick-fest att njuta av!

http://www.sfsignal.com/archives/2011/09/flowchart-for-navigating-nprs-top-100-sff-books/¨

———————————————–

Giftas 2.0

Expressen har med anledning av det stundande Strindberg-året beslutat sig för att skapa en Giftas 2.0. Anledningen är att mycket av den kritik som framfördes då fortfarande är aktuell nu. Så här skriver Johan Hilton på Expressen Kultur:

Nog skulle en del av detta lika gärna ha kunnat skrivas i dag? Expressen Kultur tror det. Därför har vi bett några av Sveriges mest omsusade, stridbara och uppmärksammade författare att placera in novellerna i vår samtid, en Giftas 2.0″ Läs hela artikeln här

Ordförrådet har som bekant novellen som hjärtebarn och slår en extra frivolt av glädje för detta ambitiösa projekt. Första novellen är skriven av ingen mindre än Amanda Svensson och heter Duvornas berömda kärlek:  http://www.expressen.se/kultur/1.2646698/duvornas-beromda-karlek

————————————————

Litterära tweets:

”Fun Fact: the longest word in the Hungarian language is ”Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért”The Millions

”Have you been naughty or nice? Doesn’t matter. Godzilla is coming to town.” – TOR.com

”Tyckte just jag hörde meningen ”Tranströmer kan vara inkörsporten till tyngre metaforer” i P1. Man ska vara fan så försiktig med sånt där.” – Annicka Lantz

Då tackar jag för den denna gång och hoppas helgen kommer innehålla många och långa läsupplevelser.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: