Härjat och Bränt av Wells Tower – Recension

En av de starkaste läsupplevelser året bjudit på är novellsamlingen Härjat och bränt av Wells Tower som nu kommit i pocket. Därför kör jag en repris av den recension jag skrev för Biblioteket i Fokus tidigare i år.
Härjat och bränt av Wells Tower – Brombergs BokförlagWells Towers novellsamling Härjat och bränt tar avstamp mitt i det moderna Amerika. Men det är inte det stereotypa och lyckade Amerika vi får möta utan ett betydligt mera vardagligt och grått samhälle i limbo. Förutom ett känsligt porträtt av en ung kvinna fast i tonårens kvalfyllda tillvaro är karaktärerna oftast män i medelåldern. Någon har flytt staden och ett äktenskap på glid, en annan vill försonas med sin bror men fortsätter att bete sig som en skitstövel, en tredje gör sin exfru en tjänst och åker på stryk. Det gemensamma för berättelserna är att de utspelar sig mot en obehaglig fond av likgiltighet. Att ingen kommer ta emot dig om du faller, snarare tvärtom.
Detta faktum är något som succesivt smyger sig på ju längre in i boken man kommer. Genom sina personporträtt och situationer tecknar Wells en bild av ett samhälle som tappat tron, på sina medmänniskor och på systemet.  Ett diffust hot lurar hela tiden i bakgrunden och går från nedtonat till rena övergrepp i novellen På tivolit.
Titelnovellen Härjat och bränt, som författaren placerat sist i boken, är samlingens höjdpunkt och skiljer sig inte bara i fråga om plats utan även i tid. Den utspelar sig i Norden, någon gång under vikingatiden. Att slåss och plundra är ett måste, en verklighet alla måste leva med, även de blodtörstigaste av vikingar. Den ena dagen är du kung och plundrar och bränner byar, den andra ett offer då du själv utsätts för samma behandling. En ohållbar tillvaro för alla. Kontrasten novellerna emellan blir slående och effekten dröjer sig kvar.
Kanske vill Tower i Härjat och Bränt visa att tiderna ändras men inte människans natur. Hoten är desamma, bara i annan form. Det är också en novellsamling som handlar om människor i utsatta situationer. Oavsett författarens intention är det ett mycket skickligt gestaltat brottstycke nutida Amerika.
Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus och förlaget är Brombergs.
Annonser

2 Responses to Härjat och Bränt av Wells Tower – Recension

  1. Ooooooo, intressant! Finns nu med på önskelistan.

    Gilla

  2. ordforradet skriver:

    🙂 Roligt att kunna rekommendera något man verkligen tycker om!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: