Den sista önskningen av Andrzej Sapkowski

Andrezej Sapkowski är en superstjärna. I sitt hemland Polen håller butiker nattöppet då hans böcker släpps och han har vunnit flera nationella och internationella litterära priser. Här i Sverige är hans romankaraktär Geralt mer känd än författaren själv då de båda datorspelen The Witcher och The Witcher 2 blivit stora succeér.

Den sista önskningen är något så ovanligt som en novellsamling i en fantasyvärld. Huvudpersonen, Geralt från Rivia, är en häxkarl, någon som försörjer sig på att spåra och ha ihjäl monster. Hans värv är allt annat än glamoröst. Valet att bli en häxkarl var inte hans eget utan sen barnsben oåterkalleligt påtvingat. Hans kropp  är ständigt sårad och hans inre plågas av moraliska frågor och hederskodex. Inte ens hans omgivning tycker om honom. En häxkarl betyder problem och är måltavla för rykten och fördomar.

Den tyste och bittre hjälten är mer regel än undantag i mycket fantasylitteratur men Geralt från Rivia är speciell. Han har något som många hjältar saknar och det är integritet. Hans känsloliv är inte alltid lätt att läsa av och hans val aldrig självklara. Han framstår ofta som en antihjälte som tar emot lika mycket stryk som han delar ut och även när han vinner står han som en förlorare inför sig själv.

Sapkowskis fantasyvärld är mörk och smutsig och har mer gemensamt med framtidsdystopien är den klassiska bilden av fantasy. Landet är splittrat, klyftan mellan fattig och rik är enorm och rädsla och fördomar sipprar igenom alla samhällsklasser. De som har magiska krafter isolerar sig eller säljer sina tjänster i utbyte mot amnesti, för den som är annorlunda är också farlig. Utanförskapet och den självvalda isolationen är också återkommande teman i flera av novellerna i Den sista önskningen. Man behöver inte gräva ner sig speciellt djupt i texten för att se den svidande samhällskritik Sapkowski levererar och återspeglar i denna dystra värld.

Novellerna hålls samman av en ganska lös ramberättelse där Geralt minns tillbaka på olika episoder i sitt liv. Bit för bit får vi lära känna vår antagonist och hans vänner, fiender och historia. Formatet passar utmärkt och de enskilda novellerna håller hög klass och flera av dem skulle utan större svårighet kunna försättas i nutid. Sapkowski väver också in små men ganska uppenbara nickningar till kända sagor. Till exempel finns här en flicka som tvingas fly sin hemska mor och växer upp i skogen med sju dvärgar och ett odjur som älskas av flera skönheter.

Den sista önskningen skiljer sig från mycket annan fantasylitteratur som skrivs idag. Den dystopiska världen, de mångbottnade karaktärerna och formatet gör att den kan tilltala läsare som vanligtvis inte känner sig hemma i genren. Och Andrzej Sapkowski har något att säga som är väl värt att lyssna på.

* Den sista önskningen släpptes på Svenska 2010 och har även en fortsättning, Ödets svärd, som nu finns hårdinbunden.

Förlaget som gett ut boken heter Coltso

Köp Den sista önskningenBokus, Bokia eller  Adlibris eller fortsättningen Ödets svärdBokus eller Adlibris.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: