Från Elvis till emo, Ungdomskulturer 1950 – 2010 av Mattias Axén

Att beskriva och sammanfatta 60 års ungdomskultur är ingen lätt uppgift. Bibliotekarien Mattias Axén har omfånget till trots tagit sig an uppgiften och ger oss sin syn på saken i boken Från Elvis till emo. För att underlätta läsningen gör han tidigt klart att detta inte är en ”akademisk bok” och har därför utelämnat källhänvisningar och noter och ber oss, liksom han gjort när han skrivit boken, ”tända glimten i ögat” och läsa med ett glatt humör.

På knappt två hundra sidor får vi läsa om allt från hårdrockare, emos, indiepoppare, backpackers, rollspelare och aktivister. Boken får sitt naturliga avstamp i 1950-talets rockmusik och tar sig sedan tematiskt, snarare än kronologiskt, fram till emo som får stå som symbol för den senaste stora ungdomskulturen. Bokens målgrupp, och detta är inte helt oviktigt i sammanhanget, är enligt författaren bibliotekspersonal och andra yrkesgrupper som möter unga. Men han när också en förhoppning om att även ”… en och annan ungdomlig läsare” hittar den.

Författarens förhållande till sitt objekt är ofta insatt och påläst. Bland annat är hans korta inlägg i inledningen om marknadens osynliga kraft på kulturen riktigt intressant. Hur populärkultur kidnappas av storbolag som vill förvandla det till en säljbar produkt är ett obehagligt men sant konstaterande.

Men när Axén påbörjar sin djupdykning i de olika subkulturerna blir det problem. Ett obekvämt och stundom värderande ovanifrån-perspektiv smyger sig in. Dessutom får ofta tokroliga schablonbilder stå som exempel på ungas kulturyttringar. Att författaren hyser en stor kärlek till ungdomar och ungdomskultur råder det ingen tvekan om men samtidigt som den personliga tonen ofta roar kan den också upplevas en smula raljerande. Hans roll liknar mera sagoberättaren som tar oss med in i ungdomarnas konstiga och svårbegripliga värld och det blir alltför tydligt ju längre in i boken man kommer.

Från Elvis till emo har en stark personlig prägel och gillar man Axéns sätt att uttrycka sig är boken underhållande. Han lyckas få in mycket fakta på ett begränsat utrymme och låt- och litteraturrekommendationerna är riktigt bra. Men författarens personliga anslag blir också bokens stora problem. Beskrivningen av de olika ”fenomenen” blir tyvärr ofta på dess bekostnad. Ett talande exempel är från kapitlet ”Hur är en indiepoppare?” där författaren skiver: ” Det ultimata är att hitta något svårmodigt engelskt band som bara gett ut en vinylsingel i 500 exemplar. Denna dyrkas sedan nätterna igenom, med tindrande ögon framför skivspelaren som utgör indiepopparens lilla elektriska tabernakel”. Stycket avslutas med ”De vill gärna ge intrycket av att endast ha platoniska relationer som inte inbegriper något värre barnförbjudet än att hålla handen men tro mig: Indiepoppare humpar precis lika mycket (eller lite) som andra ungdomar.” Detta ligger närmare en karikatyr än en respektfull inblick i en ung människas liv. Även de ständigt återkommande referenserna till ungdomar som ”kidsen” är tröttsam.

Detta är en bok av vuxna för vuxna precis som författaren förkunnat. Men förhoppningen att även en tonåring skulle läsa och gilla den stannar vid en förhoppning.

Mathias Löf

Boken är utgiven av BTJ förlag år 2010

Tidigare publicerad i Svenskläraren 2012

Annonser

2 Responses to Från Elvis till emo, Ungdomskulturer 1950 – 2010 av Mattias Axén

  1. Jessica skriver:

    Vi har den på gymnasiebiblioteket och den används av eleverna på BF (barn och fritidsprogrammet) när de har en kurs som handlar om kultur, identitet och sånt där. Den är mycket användbar då!

    Gilla

  2. Mattias Axén skriver:

    Jag tittade förskräckt i mitt manus: Jag nämner ”Kids” fem gånger och ordet ”Ungdomar” långt över trettio gånger! Tacksam över att recensenten gör mig uppmärksam på min ovana att ”ständigt” referera till ungdomar som ”Kids” 😉 / Ha en trevlig sommar! – Mattias A.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: