Nådastöt av Louise Penny

Ingen tycker om C.C.Poitier. Det är till och med så att de flesta avskyr henne och någon hatar henne så mycket att hen mördar henne, mitt på ljusan dagen framför ögonen på halva byn Three Pines invånare. Tillvägagångssättet är intrikat och krångligt men ändå är det ingen som ser mördaren utan alla tar för givet att det är en olycka. En konstig och oförklarlig olycka, men ändå.

Den sympatiske kommissarie Gamache kopplas in, som mer än gärna återvänder till Three Pines. Sist han var där (i Mörkt Motiv) fick han stifta bekantskap med några av invånarna och utvecklade en slags vänskapsrelation med ett par stycken av dem. Hans team är också på plats men det är osämja i leden. Ett gammalt fall ligger och pyr och även den så trygge Gamache tvivlar på sina tidigare beslut.

Nådastöt utspelar sig under julen vilket inte är helt obetydligt för historien och dess utveckling. Byn lever upp och om man gillade atmosfären och mysfaktorn i Louise Pennys första bok om Three Pines kommer man få sitt lystmäte. Det äts, dricks varm cider framför den obligatoriska brasan och det blir naturligtvis en snöstorm. Det är tryggt. Och det fungerar utmärkt. Trots att våldet är mera framträdande i Nådastöt är det ändå inte det centrala och avgörande. De annars nästan obligatoriska vändorna till bårhuset och nergrottandet i dna-analyser som är mer eller mindre standard i genren hålls på ett minimum. Istället är det relationerna som är i fokus och genom dem nystas fallet upp, bit för bit.

För den som gillar pusseldeckare och tycker om när det får gå lite långsamt rekommenderas Nådastöt varmt. Har du inte läst första delen om Kommisarie Gamache, Mörkt motiv, så kan jag rekommendera det då båda håller hög klass.

Originalets titel är Dead Cold och förlagets hemsida finner ni här: Bonnier. Bok tre om Three Pines heter Den grymmaste månaden och har precis släppts.

Boken kan köpas på bland annat  Bokia.seAdlibris och Bokus.com

Annonser

One Response to Nådastöt av Louise Penny

  1. Mikael skriver:

    Tack för tipset. Jag ska lägga dom på önskelistan i storytel.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: