Idag har jag haft huvudvärk i 20 år

Idag handlar mitt blogginlägg inte om böcker. Inte till att börja med i alla fall. Utan om mig, Mathias. Och varför jag startade min bokblogg Ordförrådet.

För tjugo år sedan skadade jag min nacke och rygg i en trafikolycka. En massa saker pajade; nerver, mjukdelar, muskler, diskar och även hjärnbarken fick sig en smäll. Sedan dess har jag haft kronisk värk i huvudet, nacken och axlar. Intensiteten varierar men grundnivån är hög. Ingen av mina skador syns på utsidan utan min värk är ett så kallat dolt handikapp.

Efter olyckan förändrades naturligtvis mycket. Att ständigt ha ont är den stora, uppenbara skillnaden från innan. Men lika svår utmaning är den långa och frustrerande vägen mot acceptens och framförallt att anpassa sig till ett liv med värk och slutligen inse att det kommer vara så här nu. Värken kommer inte försvinna. Hantera det eller inte, resultatet är detsamma.

Väldigt länge var jag bara arg. Arg på det mesta faktiskt. På allt som hade med skadan och värken att göra och lika ofta på saker som inte hade något med den att göra. Men att vara arg löste inget.

Det finns ingen manual för hur man bäst hanterar sin värk utan varje person måste finna det som fungerar för just sig själv. För mig är det många olika saker som tillsammans håller ihop livet. En viktig del är att göra saker jag tycker om. Det är här litteraturen kommer in. Jag älskar att läsa och jag älskar böcker. När jag läser får jag så mycket tillbaka; lugn, vila, stimulans och underhållning. Att jag inte kan sitta i samma ställning längre en ett par minuter ställer såklart till det men det finns många ställen och sätt att läsa på och man får lita på sin kreativitet. Eftersom jag började arbeta med litteratur ville jag ha en plats där jag kunde dela med mig av mina läsupplevelser och tankar och för ett drygt år sedan startade jag Ordförrådet. Här samlar jag allt jag skriver och mina reflektioner kring ämnet. Att skriva och få respons är något av det roligaste jag vet och det lyfter mig i min vardagsvärk. Det blir en slags smärtlindring i bokform och jag kan inte tänka mig en nyttigare eller roligare medicin.

/Allt gott, Mathias

Annonser

8 Responses to Idag har jag haft huvudvärk i 20 år

 1. Boktjuven skriver:

  Allt gott själv! Tråkigt att höra att du har ont.

  Gilla

 2. Härligt att höra att ord och litteratur kan ha en stärkande kraft för dig, trots din svåra smärta. Sköt om dig!

  Gilla

 3. Lena skriver:

  Du har så rätt!!! Ord och litteratur tar inte bort värk, men det hjälper till så att man mår bra under långa stunder. Även musik har en läkande effekt och kan hjälpa till i vardagen!!

  Gilla

 4. Mathias skriver:

  Tack snälla för era fina kommentarer! Ja böcker på recept borde vara en realitet 🙂 Det hade varit bra för folkhälsan!

  Gilla

 5. Lyran skriver:

  Vilket fint inlägg om böckers betydelse lite mer på djupet! Hoppas att du hittar många sätt att hantera din värk. Och många bra böcker.

  Gilla

 6. […] man när man läser om varför han läser så mycket och varför han startade sin blogg – Mathias har, efter en trafikolycka, ständig värk och hanterar den genom att läsa och blogga!  Snacka om litteraturens helande […]

  Gilla

 7. banavictim skriver:

  Hej Mathias! Tror jag kan tänka mej in i din situation. Trafikolycka för 13 år sedan. Har just startat min blogg av samma orsak. För att få tag på så många lösa trådar som möjligt. För att skriva om det man aldrig får lära sej inom vården, bara genom upplevelse och erfarenhet. I min blogg ”snöar jag in” på själva smärtan, det blir en plats att lägga den för att sedan kunna fortsätta med livet. Har av flera familjeskäl valt att vara anonym. Sekundärt hoppas jag att det jag skriver ska kunna hjälpa andra. Du är välkommen att titta in! Adressen är http://jagharenstalker.wordpress.com

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: