Living next door to Alice: att börja läsa Munro och andra kanadensiska författare

Är du sugen på att läsa Alice Munro men har svårt att veta vad du ska börja? När det nu gått ett par veckor sedan nobelpriset utannonserades börjar det äntligen bli möjligt att få tag på Munros böcker igen. Och med det frågan om vad man ska välja?

Du kan i princip börja med vilken bok som helst, förutom Brinnande livet, då den återknyter till några tidigare publicerade noveller och till viss del är självbiografisk. Men min personliga favorit är Kärlek, vänskap, hat. I boken finns novellen Flytande bro som är Munros allra bästa enligt mig. Första meningen är makalös: ”En gång lämnade hon honom.” Jinny är 42 år och sitter i busskuren och väntar på en av de två bussar som en gång om dagen stannar där. Hon går snart tillbaka hem utan att någon märkt att hon var borta. Liksom många av Murnos kvinnor är Jinnys plats i familjen mer praktisk än mänsklig. Eller som hennes man svarar när hon långt senare undrar om han skulle hämta henne när han upptäckt att hon var borta: ”Självklart. Med tiden.”

Förstameningarna i Kärlek, vänskap, hat är oftast helt underbara. ”Lionel berättade hur hans mamma hade dött.” (Ett hus i modern stil), ”Sommaren 1979, kom jag in i köket hos min väninna Sunny nära Uxbridge, Ontario, och såg en man stå vid köksbänken och breda sig en ketchupsmörgås.” (Nässlor) och ”Det är kanske bäst att du slutar kalla mig så, sa Queenie när hon mötte mig på Union Station.” (Queenie).

Kärlek, vänskap, hat innefattar allt som gjorde Munro till nobelpristagare. Ingen skugga ska dock falla över den övriga produktionen, för att välja en bok av Munro är som att fråga någon som tycker om fotboll med hur många mål man vill att hens lag ska vinna med.

Den mycket ambitiösa litteratursidan The Millions publicerade i veckan rolig och användbar artikel: A Beginners Guide to Munro. I den listar Ben Dolnick sina absoluta favoriter men även en lista på noveller som innehåller drunkning eller mord. Läsvärd och ganska oväntad.

The Millions har även i dagarna lagt ut en ny artikel om kanadensisk litteratur: Beyond Alice Munro: A Beginners Guide to Canadian Lit, På listan återfinns en annan av mina favoritnovellister, Mavis Galant, trots att hon flyttade till Frankrike vid nio års ålder och kanske inte är kanadensare mer än på pappret. Bra noveller skriver hon i alla fall, om det råder det inget som helst tvivel.

                 

Annonser

One Response to Living next door to Alice: att börja läsa Munro och andra kanadensiska författare

  1. ochdagarnagar skriver:

    Spännande länkar! Tack för dem.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: