Vem vinner ett Augustpris ikväll?

Ikväll får vi reda på vilka böcker som vinner Augustpriset 2014. Som alltid är det nära på omöjligt att gissa vem som vinner men här kommer mina tankar och förhoppningar.

Årets skönlitterära bok tror jag blir Sara Stridsbergs Beckomberga för sitt ämne, Stridsbergs egna och vackra språk och för bokens starka skildring av människor på båda sidor av verklighetens gräns. Som runner-up har jag Ett så starkt ljus av Lyra Ekström Lindbäck. Bokens inifrån perspektiv får läsaren att ligga så nära huvudpersonen som det bara går och relationen, det viktigaste, blir det centrala boken igenom.

Bästa fackbok tillfaller förmodligen Lars Lerins Naturnära. Det skulle vara en värdig vinnare då Lerins konstnärsskap arbetar både på bilden och litteraturen plan och båda är utmärkta. Hans betraktelser över livets vardag har en humoristisk klang även om de har flera bottnar. Själv hade jag blivit glad om Popmusik rimmar på politik av Anna Charlotta Gunnarsson vann. Det var länge sen jag blev så lycklig av att läsa en fackbok, som dessutom handlar om politik.

Årets barn- och ungdomsbok blir, om jag får bestämma, Tilly som trodde att, av Eva Staaf för sitt mod att genom ett barns ögon visa att alla inte lever på samma sätt och att alla inte har det lika bra. Boken är osentimental men med ett stort hjärta och öppnar i läsningen med barnet för funderingar och samtal om ett samhälle av idag.

Japp, ikväll vet vi vem som blir årets vinnare. På Augustprisets hemsida kan man följa utdelningen i direktsändning.
Lycka till alla bra böcker!
Augustprisets hemsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: