Sjukhuslitteratur (2011-11-10)
På sommarens allra varmaste dag passade jag på att få ont i magen. Såpass ont att jag lades in på sjukhus. Då jag inte befann mig hemma utan på semester på västkusten hamnade jag på det lokala sjukhusets kirurgiavdelning och fick stanna i tre dagar. De första ett och ett halvt dygnet karakteriserades mest av mediciner, röntgen och en total trötthet. Men på kvällen, dag två, piggnade jag till och fick tillbaka lusten att hitta på något som inte bestod i att tycka synd om mig själv och ha ont.
På fönsterbrädet i rummet låg två böcker, den ena var en kartbok och den andra Dumskallarnas sammansvärjning av John Kennedy Toole. Jag började med Toole. Men ett par sidor in kände jag att huvudpersonen Ignatius, som helst av allt inte vill göra någonting förutom att vara cynisk och bitter, inte riktigt var vad den inspiratör jag för stunden behövde. Stärkt av att ha funnit en Pulitzer-vinnande bok på rummet gav jag och min droppvagn oss iväg till avdelningens kombinerade mat/tv- och uppehållsrum i jakt på nya läsupplevelser.
Jag blev inte besviken. Jämte ett Nya Finansspel från sjuttiotalet fanns inte mindre än två hyllrader med böcker som skulle gjort vilket mindre bibliotek som helst avundsjukt. Bland titlarna fanns bland annat två nobelpristagare, en bok av Louise Boije af Gennäs,Gömda av Liza Marklund, sju exemplar av Nya Testamentet och en Stephanie Meyer-bok. Det är svårt att inte imponeras av den litterära bredden i utbudet som landstinget blygsamt placerat på denna vårdavdelning. Fast de flesta verk hade förmodligen lämnats kvar av tidigare besökare med den varma tanken att de kunde hjälpa någon annan som var tvungen att tillbringa sin tid här. Dock hade en av böckerna, Dit man hör, av nobelpristagaren Seamus Heaney, rekvirerats från det lokala stadsbiblioteket med ”Utgallrad från xxx Stadsbibliotek” stämplad på framsidan. Troligtvis vittnade stämpeln om att ingen lånade den längre och därför blivit utsorterad från sortimentet. Att någon gett boken en ny uppgift på sjukhusets kirurgiavdelning anser jag vara en stor gärning.
När jag slutligen lämnade sjukhuset hade jag, förutom att bli frisk, även fått tid till det jag gillar mest, nämligen att läsa. Tack för det landstinget i Västra Götaland.
Ett urval titlar från bokhyllan, den så kallade Sjukhusläsningens litteraturlista:
Genom dina ögon – Stephanie Meyer
Dit man hör – Seamus Heaney
Lilla boken om kristen tro
Vad sa doktorn? – Richard FuchsGömda – Liza Marklund
Strändernas svall – Eyvind Johnson
Fågeldansen, romanen om Elling – Ingvar Ambjornsen
Dumskallarnas sammansvärjning – John Kennedy Toole
Människans slaveri – W. Somerset Maugham
Kommentera gärna här på bloggen om du själv har liknande upplevelser eller läst något riktigt bra i sjuksängen.
IKEA, Sveriges nya litterära smakdomare? (2011-07-01)
Detta tunna verk med bland annat fågeldikter är nästan osynligt högst upp på en trave med massinköpta böcker som brukar fylla IKEAs olika bokhyllor runt om i varuhuset. Att detta verk inte passar in bland storsäljarna och hyllvärmarna är kanske orsaken till att det fångar min blick. Efter att ha försäkrat mig att det verkligen är en äkta Bengt Emil genom att öppna och bläddra i den fylls jag av glädje och förundran. Är det en medveten strategi av IKEA att placera ut kvalitetslitteratur i sina varuhus och varför valde de då köksavdelningen? Är köket som räknas som hemmets hjärta även själens hemvist? Där alla sinnen kan vila och kraftsamla? Och vad kan jag förvänta mig att finna bland sofforna eller i sovrummen? Jag får lätt svindel och lägger försiktigt tillbaka boken högst upp på boktraven. Utan en ledtråd och mitt under pågående debatt om Ingvars affärer smyger IKEA obemärkt in kulturen i allas vårt gemensamt möblerade vardagsrum utan minsta förvarning. Lika självklart och naturligt som värmeljusen vid kassorna ligger det modernism i köksavdelningen. Självklart är det så.
På vägen ut möter jag en ur den gulklädda personalen och utdelar en diskret och gillande nick. Han hejar glatt tillbaka och jag vet att han förstår att jag förstår. Ett kulturellt utbyte som inte behöver formuleras. Bara litterärt samförstånd i skarven mellan säng- och köksavdelningen en eftermiddag i maj.